Toplantı çalışma yaşamı içerisinde kuşkusuz çok yer tutan bir olgu olmakla beraber birçok durumda da en güçlü yönetim araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir organizasyonda bazen tanışma amaçlı,bazen bir konuyu ve projeyi iyice anlaşılır kılmaya yönelik,bazen oluşan sorunlar için çözüm arayışına yönelik bilgi ve görüş alış verişi,beyin fırtınası,sinerji için,bazen bir konuda ortak akıl veya yeni fikirlere zemin sağlamak maksatlı, çok genel olarak da yönetimsel koordinasyon sağlamak ,bazen genel durum değerlendirmesi ile sorun ve çözüm önerilerinin tespiti bakımından rutin kontrol enstrümanı olarak başvurulan bir genel yönetim aracı.
En çok da neredeyiz,nereye varmak istiyoruz,bunun için neleri,ne zaman,kimlerle ve nasıl yapmalıyız ? Yani veri toplama ve bu verilerin analizinden bir enformasyon sağlayarak bu referanslar doğrultusunda da oluşan veya öngörülen risklere karşılık gerektiğinde önlem,inisiyatif ve yeni kararlar alma ve hedeflere dönük süreçlerin etkin,etkili şekilde yönetilmesinde en önemli araçlardan diyebiliriz.
Hal böyle iken bir işletmenin veya bu işletme çarkının değişik aralık dişlilerinin işleyişinden sorumlu tüm iş görenlerin en önemli kaynaklarından biri de zaman ve dolayısıyla zaman yönetimi.
Bununla beraber kaynakların etkin ve verimli kullanılması ile zaman ,maliyet ve kalite döngüsünün olabildiğinde optimum yönetilmesi de en önemli yönetsel başarı anahtarı.
Netice olarak toplantı gereklidir.Ancak zaman aralığı belirsiz,gündem ve amacı tanımlanmamış,gerçek manada katılım ve katkı sağlamaktan uzak toplantılar ise, bir organizasyonun en önemli zaman hırsızı durumlar olarak karşımıza çıkmakta bunun görülememesi durumunda ise kaybedilen yalnızca zaman olmayıp ne yazık ki idari işleyiş olacaktır.
Paylaşmak Sevgidir,Berekettir.
Nedim İleri