Skip to main content

KONUK YAZAR PSİKOLOG EDA GÖKDUMAN KALEMİNDEN: MUTLU BİR AİLE OLMAK


Psikolog Eda Gökduman, 1980 İstanbul doğumludur. Evlidir.
Omü Psikoloji Bölümü’nden Evlilik Doyumu Ve Sosyal Mübadele Kuramı Tezi ile 2001 yılında mezun oldu.
Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi ile ilgileniyor. Aile , ilişki ,evlilik ve boşanma danışmanlığı yapıyor.
Klinik olarak psikiyatristler , çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve kadın doğum uzmanları ile ortak çalışmalar yürüttü.
Kurumsal firmalara, markalara danışmanlık yapmaya ve proje üretim aşamalarında destek vermeye ,
Daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için çocuk, ergen , genç ve yetişkin danışanları ile çalışmaya devam ediyor.
Psikolog Eda Gökduman hanımefendinin ailenin önemine ve mutlu ailede yetişen bireylerin mutlu ve huzurlu bir toplum yapısı için temel taşı niteliğinde olduğunu en iyi şekilde vurgulayan bu paylaşımını çok beğenmiştim. Kendi sayfasından okuduğum bu paylaşımı kaydedip, gerektiğinde paylaşabilmek amacı ile e-posta yoluyla, mail adresime göndermesini rica etmiştim. Bunca yoğunluğu arasında zaman ayırıp cevaplamış ve bu yazısını e-posta adresime göndermişti. Ayrıca sitesindeki tüm paylaşımlar içinden paylaşmak isteyeceğim yazılarını blog sayfamda paylaşabileceğimi belirtmişti.

Kendisine çok Teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

MUTLU BİR AİLE OLMAK

Aile ; anne , baba ve çocuklardan oluşan en küçük sosyal birim olarak tanımlanır.
Mutlu bir aile olmak ise ; aile içindeki her bireyin mutluluğu ile sağlanır …
Kadın ve erkeğin evlilik kararı alması ile başlar aile olmak , bir çocuk sesinin evde duyulması   “İşte tam bir aile olduk .” hissinin yaşanmasını sağlar.

Çocuğun aileye katılması ile başlayan bu güzel duygular sonrasında;  anne baba için yeni sorumluluklar başlar. Bu sorumluluklarla baş edebilmek , mutlu bir evliliği sürdürebilmek ve aile birliğini koruyabilmek   bazı bireyler için zor olabilir.

Çatışmanın sıklaşması evde çocukların gelişimini ve psikolojisini olumsuz etkiler. Bu nedenle kadın ve erkek çatışmaların çözümlenmesi için hızlı ve yoğun bir çaba göstermelidir. Çözümsüz kalan ve uzun süre devam eden çatışmalar için bir uzman desteğinin alınması en sağlıklı çözümdür. Eşlerin birbirini suçlayan, sürekli eleştiren ve haklılık çabasına giren davranışları beraberinde barışı asla getirmez.
Kadın ve erkeğin ebeveynlerinin,  evliliğe  olumsuz müdahalesi huzursuzluğun yaşanmasında sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Eşler öncelikle çekirdek aile olmayı başarmalı ve sağlıklı iletişim kurma becerisini gösterebilmelidir.
Mutlu bir aile olmanın bir yolu da çocuklarla ilgili sorunların çözümünde anne ve babanın birlikte hareket edebilmesidir. Çocuk büyüme sürecinde ;  içinde bulunduğu yaşın özelliklerine bağlı olarak  farklı sorunlarla karşılaşır ve bu sorunların çözümünde ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyar. Örneğin; ergenlik döneminde olan bir genç ; arkadaşları veya kendi bedeni ile ilgili karmaşık duygular yaşadığında anne ve babanın bunu fark edebilmesi ve çözüm için uygun zamanda hareket edebilmesi gerekir. Zamanında müdahale edilmeyen sorunlar, ilerleyen yaşlarda daha büyük veya çözümsüz problemler olarak ailenin karşısına çıkabilir .
Çözüm sürecinde bazı ailede anne , bazı ailede baba devrede olabiliyor. Mutlu bir ailede ; aile bütünlüğünün sağlanması , çocuğun kendisini daha fazla güvende hissetmesi için  anne- baba birlikte hareket etmelidir.
Mutlu bir ailede; üzüntüler – sevinçler birlikte paylaşılır. Aile üyeleri bireysel zamanlarının dışında birbirine de zaman ayırmak için çaba gösterir.  Gelecek için birlikte planlar oluşturulur.
Aile üyeleri diğerinin   bir birey olduğunu , ona özel alanları olduğunu bilir ve ona göre davranır.
Sabah kahvaltıları özellikle de akşam yemeklerinde  birlikte olmak mutlu bir aile için çok önemlidir. Özel günlerdeki birliktelikler de unutulmamalıdır.
Psikolog Eda Gökduman

 

Bir Cevap Yazın