Skip to main content

Konuk Yazar Sevgi Şahin: Koçluk ve Koçluğun Amacı Nedir?

         İşletme    mezunu  olan  Sevgi Şahin  iletişim  odaklı   davranış oluşturmuş , çalışma  hayatında  uzun yıllar idarecilik yapmış  ve   çözüm   odaklı  yaklaşımlarıyla   kişilerin  ruhsal ,  zihinsel  ve  davranışsal olarak farkındalıklarının oluşmasında  emek  vermiştir.
      NLP  Practitioner ,  Yaşam  Koçluğu , Öğrenci  Koçluğu  ve  Professional  Certified Coach  eğitimlerini Uluslararası  Eğitim  Federasyonu  (MTI)  Mind Training Institute’ye   akredite  olmuş   Profesyonel koçlardan almıştır. Bu  eğitimler  ile farkındalığını geliştirmiş   kendi  deneyimleri  ile de zenginleştirerek hayata geçirmiştir.     
       Sevgi Şahin  şu  anda   Klinik Psikoloji üzerine Yüksek Lisans   yapmakta  “Stres Kontrolü ve Yönetimi ” ile ilgili tez çalışmalarını sürdürmektedir.Aynı zamanda bu konulardaki paylaşım alanlarında  ” Kişisel Gelişim ve Psikoloji “üzerine yazılar yazmaktadır.
      Tüm bu  ilkeler  ve  çalışmalar  doğrultusunda   bireyin  düşünce  yapısını  zorlayarak farklı  bakış açısı oluşturmasında emek verirken, danışanın davranışsal  becerilerini  iyileştirmeyi  sağlamak ve iyileştirirken neler yapılması  gerektiği konusundaki çözümü  danışanın  bulmasına  yardımcı olup  farkındalığının oluşmasını ve kendi gücünü  keşfetmesine   dolayısıyla kişinin kendini bulmasına, mutluluğu  ve başarıyı yakalamasına destek olmayı hedeflemektedir.
      Sevgi Hanım bu yazısını Konuk Yazar olarak yer vermem için göndererek,Koçluk Nedir,Koçluğun Amacı Nedir? başlığıyla Bloğum için yeni bir pencere oluşturmuştur.Bu nedenle kendisine çok Teşekkür ediyorum.
               
Yaşam Koçluğu ve Koçluğun Amacı Nedir?   

                        
    
Koçluk Nedir?
İstenen performansa ulaşmak için koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Bireyin içindeki en iyiyi ortaya çıkarma sürecidir.
Koç;
Danışanın özel,sosyal ve profesyonel yaşamda gelişiminin sağlanmasını hedefler. Doğru ve güçlü sorular soran yol arkadaşıdır.

Yargısız bakış açısıyla bakar. İyi bir dinleyici ve gözlemcidir. Potansiyeli fark eder ve ortaya çıkarır. Motivasyonu arttıran kişidir. 

Danışanın farkındalığını oluşturur. Bir koç esnek olmalıdır. İçgüdüsel olarak kontrol edip adapte özelliğini koruyabilen bir kişi olmalı. Koç güç kaynağıdır.

Amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirecek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyecek kişidir. Tümüyle güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir. 

Danışan bu sürede kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder, hatalarından ders alarak yeteneklerini geliştirir. Zayıf yönlerini törpüler, güçlü yönlerini daha iyi kullanmayı öğrenir.
Koçluğun Amacı Nedir?
Danışanın kendi belirlediği hedefe koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Kendisine dışarıdan bakmasını öğrenmesidir.
Koçlukta Temel Kurallar
Koç ve danışan birbirine kayıtsız şartsız güvenir. Ön yargıya yer yoktur. Koç çözüm odaklıdır ’neden’le değil ‘nasıl’ sorusuna odaklanır. Geçmişe değil şimdi ve geleceğe odaklanır. 

Yanlış yoktur geri bildirim vardır. Koç geri bildirim verir. Koç tüm olasılıklara açıktır. Yargılamaz, esnek bir yapıya sahiptir . Koçluk İlişkisi
Koç-Danışan ilişkisi karşılıklı güven,dürüstlük,açıklık,saygı ve sorumluluk temeline dayanır.Koçluğun en önemli unsuru farkındalıktır .

Bakış açısına normalden daha derin bir netlik getirir. Netleştiğinizde amaçlarınıza çok rahat ulaşabilirsiniz.
Kimlere Koçluk Yapılır?
Yaşamında daha iyiye yönelik bir değişim yapmak ve gelişim sağlamak,potansiyelini harekete geçirmek ve daha verimli olmak isteyen ve bunun için çalışmaya,risk almaya hazır herkese koçluk yapılır.
Öğrenci Koçluğuna gelince;
Amaç Mutlu Olmaktır;
Öğrenci net bir düşünceye ve hedefe sahip olmayabilir.Bir hedefi olsa bile ne yapacağı konusunda her hangi bir bilgisi yoktur ya da kafası oldukça karışıktır.

Bu durumda;Öğrencinin yetenekleri nelerdir?Öğrenci ne yapmak istiyor? Temsil sistemleri nelerdir? Bu soruların cevaplarıyla birlikte öğrencinin davranış kalıplarını bilmek gerekir.

Her insanın motivasyona ihtiyaç duyduğu bu zamanda öğrenim gören bir kişinin elbette ki daha çok motivasyona ihtiyacı vardır.

Amaç burada öğrencinin, yapmak istediğini yapmaya yönlendirilmesidir. Bunun için farkındalıkları oluşturulmalıdır.

Sabır ve empatiyle yaklaşım gösterilmeli ,çözümün kendisinde olduğu ve asıl mucizenin kendisi olduğu fark ettirilmelidir.

Güçlü ve doğru sorularla hedef belirlenmesinde yol arkadaşı olmalı, kendisinin değerli olduğu hisettirilmelidir.

Bu şekilde öğrenciye yaklaşıldığında ,öğrenmeye karşı istek ve olumlu tutum sergileyecektir.

Öğrencinin çalışmaları sırasında hedefine doğru ilerleyebilmesi için önce bebek adımları atması sağlanmalı ,özgüven geliştirilmeli  her ufak başarı desteklenerek daha uzun vadedeki hedefine doğru yol alması sağlanmalıdır.

Hayattaki en büyük amaç mutlu olabilmektir.Mutlu olacağı, kendisini en iyi şekilde ifade edebileceği bir hedef seçmesi kendi menfaatinedir.

Bu hedef için istikrarlı olarak ilerlemesi başarıyı getirecektir.





Konuk Yazar Sevgi Şahin: Koçluk ve Koçluğun Amacı Nedir?” hakkında 2 yorum

  1. Bilgi ve hayat paylaşıldığı müddetçe anlam kazanır.Yazımı paylaşarak yeni bir pencere açtığınız için ben teşekkür ederim.Nedim bey,farkındalık oluşturabildiysem ne mutlu bana.Nice güzel paylaşımlar diliyorum.

  2. Sevgi Hanım merhaba,
    Yaşam Koçu bir arkadaşımızın Koçluk Nedir? Deyip sayfamda bu alanda bir pencere oluşturması benim için de memnuniyet verici.Dolayısıyla Eğitim ve Gelişim yoluna bir ışık,bir renk katabilmek misyonumuz.
    Konuk Yazınızla Bloğuma zenginlik oluşturduğunuz için çok Teşekkür ederim.
    Paylaşmak sevgidir,berekettir.

Bir Cevap Yazın