Kariyer kelimesi öncelikle ne anlama geliyor? İngilizce karşılığı olarak sözlüğe bakıldığında: koşmak, hız yapmak, meslekte başarı kazanma manası ilk sıralarda yer alırken, Fransızcadaki karşılığı ise: koşu yeri(yarış pisti),ömür boyu, meslek yaşamı anlamları ile karşımıza çıkıyor.
Peki, Kariyer denilince bizler ne anlıyoruz veya ne anlamamız bizim doğru pencereden baktığımıza işaret. Bu konuda bir araştırmaya yönelip İnsanlara mikrofon uzatıp sizce kariyer nedir veya ne demektir desek; muhtemelen duyacağımız cevaplar şu merkezde olacaktır.
-Bir yere gelmek,
-Terfi etmek,
-İşinde üst kademelere yükselmek,
-Yönetici olmak,
Ekseninde olacaktır.
Şimdi de belli ölçüde bu konuda alan bilgisine sahip İnsanlara aynı soruyu yöneltip cevap aradığımızda ise;
* Bir meslekte zaman ve emek verip çalışmayla elde edilen aşama,
*Başarı,
*Uzmanlık,
*Mesleki açıdan mesleki niteliğinin ve statünün artışı,
*Yönetsel basamaklarda ilerleme,
* Akademik açıdan tanınan çeşitli derecelerde yol alıp yükselme,
Şeklinde verilecek cevaplar ile buluşuyor olacağız.
Kariyerden ve özellikle yönetsel açıdan ilerlemelerden söz açılmışken,
‘’Yöneticilik, başarı merdivenini tırmanma becerisidir; liderlik ise merdivenin doğru duvara dayalı olup olmadığını belirler.’’ (Stephen R. Covey)
Bu özlü söze yer vermeden geçemeyeceğim.
Kariyeri yukarıda sıraladığımız bu özet çerçevesinde; Başarmak, bireyin işinde ve mesleğinde kayda değer ölçüde deneyim kazanıp, yol alıp, daha etkili ve söz sahibi bir yönetsel rol temsiline erişmesi ve dolayısıyla bu sayede elde edilen maddi, manevi kazanımlardan tatmin olması, kendisini mutlu ve iyi hissetmesi gibi genel bir çerçevede tanımlamak mümkün gözüküyor.
Kariyerin bu genel tanımına ulaşıp, kariyerin bir süre giden yolculuk olduğuna değindikten sonra,
Kariyer planlaması nedir, kariyer planlaması nasıl yapılır?
Bu konudaki temel çıkış ve anahtar noktalar nelerdir?
Sağlam köklere dayanan kariyer yolculuğu nasıl tasarlanıp, beklentiler, gereksinim çözümleme ve analizleriyle nihayet planlanıp başlatılabilir?
Hangi çabalar bu yolculuğun etkili tasarımı ve amacına, hedefine doğru istikamet yol alıp ilerleye bilmesine referanstır?
Kariyer yolculuğunda sırt çantamızı nelerle donatmalıyız?
Kariyerde sürekli sağlam adım ilerlemeye ilişkin kritik eşikler nelerdir?
Gibi başlıkları ayrı ayrı ele alıp, inşallah sonraki yazılarımda Kariyer Serisi paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
Yazıya konu olan ‘’Kariyer mi mutluluk getirir, mutluluk mu kariyere ulaştırır.’’ konusunda ise nihai cevap Kariyer Serisi finalinde kapsamlı şekilde ortaya çıkacak olup, bu başlığa ilişkin şimdilik şu kadarını belirtmek mümkün.
1-Mutluluk yalnızca diğer taraflardan umulan bir olgu olmayıp, bizim emeğimizle, çabamızla ve tutkumuzla da doğru orantılı ve bu alt yapıdan beslenmeyle büyük ölçüde ilgilidir. Biz bir üretimin içinde hiç yer almamış ve beklentilerimizi tamamen dış çevre etkenlerine dayalı oluşturmuş isek, ne yazık ki bu durum doğru ve gerçekçi bir beklenti olmaktan uzaktır.
2-İnsanların içsel motivasyon etkileşimlerinin birbirinden farklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kimimiz maddi edinimler den, kimimiz, kariyer yapmaktan, kimimiz ise bir başarının ve genel katma değerli bir üretimin içinde yer almaktan motive oluyoruz.
3-Mutluluk önce İnsanın kendisiyle barışık olmasıyla, sonrasında ailesiyle ve yakın çevresiyle güçlü bağlarının kurulu bulunmasıyla, nihayet iş yaşamındaki durumu ve konumuyla, yani öncelikle bu ilk iki aşamadan bağımsız değerlendirilemeyecek bir olgu.
Diye düşünüyorum.
Kuşlar uçarken kondukları dala değil! kendi kanatlarına güvenirler imiş. İnsanın kanadı gayretidir dememiş mi Hz. Mevlana.
Paylaşmak sevgidir, berekettir.
Nedim İleri
paylaşım ve emeğiniz için teşekkürler…
Ben Teşekkür ederim Mehmet Ali bey,