Skip to main content

Sevdirmek ya da Sevdirebilmek.

Yeni bir Eğitim ve Öğretim dönemi başlamış.Her yıl olduğu gibi,mezun olup bir üst öğrenim aşamasına yükselenler yanında, yeni yeni okul ve Öğretmenle tanışan minik yavrular da var. Öğretmen bu güzel köy okulunda dönem başında yeni görev almış.Yalnız görev yapıyor,bir başka deyimle birden beşe tüm öğrencileri okutmaya,eğitim vermeye ve okul yöneticiliğini de temsil etmeye çalışıyor.

Bir gün teneffüs sırasında okul bahçesinde bir öğrenci velisinin biraz da yüksekçe sayılabilecek bir tonda bir şeyler söylediğini fark ediyor,hemen oraya yönelerek şikayetçi durumdaki veliye ne gibi bir sorun olduğunu sorup bunun bu alanda ve bu şekilde dile getirilmesinin uygun olmayacağını belirtiyor. Veliyi bu konuyu görüşmek üzere okul idaresi odasına davet ediyor.

Veli bu tavır karşısında sakinleşiyor ve birinci sınıf öğrencisi olan çocuğunun okul gereçlerinde her gün noksanlıkların meydana geldiğini ve ismini belirttiği bir başka velinin aynı okulda öğrenim gören çocuklarının bu hususta rolü olabileceğinin muhtemel olduğunu vurguluyor bu durumun çözümlenmesini talep ediyordu. Müdür yetkili Öğretmen Veliye bu durumla ilgileneceğini belirtip müsterih olmaları konusunda ikna ederek velinin peşinen bu ilgi sonucu Teşekkürlerini de kazanıp kendisini okuldan uğurluyor.

Zil çalıp yeni ders başlayınca Öğretmen bu konuyu hemen ilk gündemi yapıp bir yandan da ders programını uygulamaya çalışıyor.Öğrencilerine;”bugün sizden bir isteğim var çocuklar. Şöyle ki teneffüs sırasında koşup oynar iken bazılarınızın ceplerinde veya üzerinde bulunan kalem ,silgi ve kalemtıraş gibi öğretim gereçlerimiz düşebiliyor ve doğal olarak bazılarınız da bunları buluyor olabilirsiniz.Bu nedenle ben bu ders ünite konumuzu yazı tahtasına yazıncaya kadar sizlerden bu şekilde teneffüs sırasında okul bahçesinde bu şekilde bulmuş olup da kendinizin olmayan bu gereçleri Öğretmen masasına bırakmanızı istiyorum.

Bu şekilde oluşacak gereçler ile de sizlerin noksanı olanları yine sizlerle beraber belirleyip tamamlamaya çalışacağız .” diyor ve sırtı sınıfa dönük vaziyette ünite planını yazı tahtasına yazmaya başlıyor. Önce sesler bir azalıyor ve bir sakinlik oluşuyor sınıfta.Bir süre sonra ise fısıldamalar ve hareketlenmeler,Öğretmen o yöne bakmasa da duyduğu seslerden hissediyor masa örtüsü üzerine bırakılan birer ikişer kalemler vb. kırtasiye malzemelerinin belirttiği alana bırakılmakta olduğunu, velhasıl Öğretmen ünite konusunu yazı tahtasına aktarıp sınıfa tekrar yüzünü döndüğünde görüyor ki:bir masa üstü renkli boya kalemi,kurşun kalem,silgi,kalemtıraş.

Öğretmen kendi eğitimi sırasında gördüğü pedagoji dersinin meyvelerini toplamanın ve okul gereci noksanı olan öğrencilerin bu noksanlarını uygun bir üslup ve yöntemle temin etmenin, okula ziyarete gelen veliye bu konuyu çözüme kavuşturma yönündeki taahhüdünü de gerçekleştirmenin mutluluğu ile coşuyor.

Paylaşmak sevgidir, berekettir.

 

Sevdirmek ya da Sevdirebilmek.” hakkında 2 yorum

  1. Ne güzel bir anektod böyle..

    Nedim Bey paylaşımınız için teşekkür ederim.

    Keske tüm eğitim sorunlarımızda bu şekilde çözülebilse.Okul olur öğretmen olmaz öğretmen olur araç gereç olmaz.Öğrenci olur maddi imkansızlıklar doğar.

    Topyekün eğitim seferberliği lazım.
    Sen ben o yok biz olacağız biz olduğumuzda her şey çözülecektir.

    Saygı ve hürmetlerimle

  2. Gökhan bey öncelikle güzel yorumunuz için çok sağolun.
    Evet Öğretim bilgi ve beceri kazandırma faaliyetleri ve çalışmaları çok gerekli.Bununla birlikte Sürekli Eğitim; yani doğruyu,iyi ve güzeli alışkanlıklara kazandırma ilkelerinin yani temel paradigmaların edinilmesi tarafı olan Eğitim yanı da çok çok önemli,bu yanı yoksa öğrenilen bilgilerin bizlere ne kadar faydalı ve etkili olabileceği konusu meçhul.Bu bakımdan Öğretim ve Eğitim deriz ya hep,işte Eğitim tarafı da çok elzem.Ayrıca Rol Model önemli bir sorumluluk.Doğru yaklaşım sergilemeyi başarabilen Rol Model hem örnek tutumu ve davranışı ile etkiler ve izleyenlerinin yeni değerler kazanmalarına vesile olur.Böylelikle bir tarftan katma değer üretir,bir yandan da durumun ihtiyaç duyduğu çözümü.
    Sağlık ve başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.

Bir Cevap Yazın