1988 yılında doğdu. Hacettepe Üniversitesi’ nde Sosyoloji eğitimi aldı. Sosyolojinin hayatın her alanında yer aldığına, bu anlamda asıl meselenin bildiklerini hayata uyarlamak ve insanların hayatına dokunarak onlara biraz olsun yardımcı olabilmek, var olanı daha iyi hale getirmek olduğuna inandı. Mezuniyetiyle birlikte LÖSEV ailesine katılarak, mesleğine ilk adımlarını attı. Burada çalıştığı süre içerisinde, hem mesleğine, hem de iş yaşamına dair kendisine katkısı olacak çok değerli kazanımlar edindi. Bir insanın hayatına dokunabilmenin gerçek manada ne anlama geldiğini hissetti… Aynı dönemlerde iş hayatında insana insan olduğu için değer verilmesi gerektiği konusuna eğildi. Bu alana yönelerek, “Alışılmış İK anlayışının ötesinde kurumların ve toplumun kalkınması için sosyolojik bakış açısıyla neler yapılabilir?” düşüncesiyle, ilk adımlarını kendi blogu olan oldubuis.blogspot.com da attı. “Her zaman daha iyisi olabilir.” düşüncesiyle, kendisini geliştirmeye devam ederek, her yeni gün bir öncekinden daha iyisini yapmaya çalışarak devam ediyor. Bürke Çınar’ın yazıları, oldubuis.blogspot.com un yanı sıra, bankader.org.tr, Lalabey Gelişim Enstitüsü, Enerjik ve CVYolla’da yayınlanıyor.
Sosyolog Bürke Çınar hanım geçen hafta ziyaretime gelerek sağ olsun beni çok sevindirdi.Çalışma yaşamı üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirdik.Oldu bu iş blog ‘dan yeniden paylaşımında yarar gördüğüm bu yazıyı Bürke hanımın da uygun görmesi ile sayfamda paylaşıyor ve böylesine anlamlı bir konuyu kapsamlı şekilde işlediği için Bürke hanım’a tekrar çok Teşekkür ediyorum.
İK Blogger’ı Bürke Çınar’a başarılı çalışmalarının devamını dilerim.
SAYGIYI NASIL SAĞLARIZ
Saygı görmek bireyin her alanda ihtiyaç duyduğu ve arzu ettiği bir durum. Fakat özellikle iş yaşamında saygı görme amacıyla bireyler yanlış yöntemlere başvurmakta, sonuçta da gerçek saygı yerine korku temelinde zorunlu olarak gösterilen bir saygı gösterisi ortaya çıkmakta. Yani saygı duyulmuyor, saygı gösteriliyor. Bu durum, başlarda hoşa gitse de, bir süre sonra bireyi mutsuz ediyor. İçinde bulunduğu topluluk tarafından, mevcut pozisyonu ve yaptırım gücü sayesinde diğerlerinden saygı görürken, bunun içtenlikten çok uzak bir zorunluluk olduğunu hissetmek ve beraberinde gelen yalnızlık duygusu, “saygı duyulan birey” olmanın ne kadar önem taşıdığını gösteriyor. Peki insanların bize içtenlikle saygı duymasını nasıl sağlarız?
1. Kendinize saygı duyun. Bunun için gereken adımları atın ve hiçbir koşulda bu saygının sarsılmasına izin vermeyin.
İnsanlar kendilerine karşı objektif olmakta zorlanır, başkalarında kusur olarak nitelendirebilecekleri özellikleri kendilerinde görmezden gelebilir, ya da normalleştirebilirler. Siz, öncelikle kendinize dürüst davranarak eksi ve artılarınızı ortaya koyun. Değişmesini istediğiniz davranışlarınız varsa bunları değiştirin. Bunu yaparken, kimlere neden saygı duyduğunuzu düşünmek işinize yarayabilir. Ve bu süreçte hata yapmaktan korkmayın. Unutmayın; hata yapmak olağandır, önemli olan hatalarınızı kabul edip, düzeltmek ve bunu yaparken ihtiyacınız olan gücü yine kendinizden almaktır. Kendinize karşı dürüst olduğunuzda, hala saygı duyuyorsanız, artık bu saygının sarsılmasına izin vermeyecek o güce de sahipsiniz demektir.
2. İnsanlara saygı duyun.
Aynadan bir çemberin tam ortasında durduğunuzu düşünün. Siz ne gösterirseniz, size de o yansıyacaktır. Her insandan öğrenilecek bir şeyler muhakkak vardır. Önünde ceketinizin düğmelerini iliklediğiniz patrondan, her gün yanından geçtiğiniz halde fark etmediğiniz insanlara kadar herkesten öğrenilecek bir şey vardır. Bunun saygıyla ilgisine gelirsek; herkes bize birşeyler öğretir ve her öğretici saygıya değerdir. İnsanlara saygı duyduğunuzda, onların değerlerinin farkında olduğunuzu görecek ve aynı değeri onlar da size verecekler.
3. Yaptığınız işe ve kuruma saygı duyun.
Yaptığınız işe saygı duyun ya da saygı duyacağınız bir iş yapın. İşinizi ciddiye alın, kurumunuzu sahiplenin. İşinizle kuracağınız bu sağlam bağ, hem kendinize duyduğunuz saygıyı perçinleyecek hem de insanlar işini böylesine sahiplenip ciddiyetle yapan biri karşısında büyük bir saygı duyacaklardır.
4. Karşınızdakinin insan olduğunu daima hatırlayın.
İnsanlar çoğunlukla bunu unutuyor. “Öteki”ler değersizleştiriliyor. Yönetici pozisyonundaysanız astlarınıza anlayışlı olun. Onların bir çalışandan öte birer insan olduklarını, tüm hayatlarının o iş yerinden ibaret olmadığını, farklı sorunları olabileceğini daima göz önünde bulundurun. Bir diğer husus da; insanları yaptığı işe göre kategorilere ayırmayın. Saygı duymakta ve bunu göstermekte cimri davranmayın ki zoraki saygı gösteren değil, saygı duyan çalışma arkadaşlarına sahip olabilin.
5. Örnek olun.
İnsanlar isteyip de sahip olamadıkları şeylere hayranlıkla bakar, bunu başarabilen insanlara da saygı duyarlar. Onların kendinden ya da olmak istediği formdan bir şeyler bulabileceği ve örnek alabileceği bir şeyler taşıyın. Elbette sayısız nitelikten söz etmiyorum, bu saygı duyulacak insan profilinin doğasına da aykırı olacaktır. Siz yine kendiniz olacaksınız; değerlerinizi çevrenin beklentilerine göre şekillendirmek değil anlatmak istediğim. Aynı pozisyonda çalıştığınız ekip arkadaşlarınızı düşünün. Sahip olduğunuz ortak özellikler, yetenekler var. Bir de arkadaşlarınızda olmayıp da sizin sahip olduğunuz ve sizi bir adım öne çıkaran nitelikleriniz. Örneğin liderlik yeteneğiniz; bu sayede tüm ekibi bir araya getirip yönlendirmeyi yapabiliyorsunuz. Bu, ekip arkadaşlarınızın sahip olmak istediği bir yetenek olabilir. Bu beceriye sahip olabilmek için sizi hayranlıkla ve takdirle izleyecek arkadaşlarınızın saygısını da kazanacaksınız.
Bürke ÇINAR
Nedim Bey,
Güzel ev sahipliğiniz ve bu paylaşımınız için ben teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Bürke ÇINAR
Bürke hanım,
Konu Beş başlıkta herhade en iyi bu kadar bütünselleştirilebilir,her bir başlık süper ve hepsine kendi adıma beş üzerinden beş diyor ve İnsan Değerlerine bu denli sahip ve önemli vurgu yapan güzel yazınız için sizi çok tebrik ediyorum.
Emeğinize,kaleminize sağlık.
En iyi dileklerimle