Skip to main content

Sizin Başarı Anlayışınız Nasıldır?

 

          Semt pazar yerinde  dolaşırken,iki ailenin karşılaşmasına ve selamlaşıp birbirlerine hal hatır sormalarına kulak misafiri oldum.
      Buraya kadar olağan bir durum.Hepimiz bu kabil karşılaşmalar ve selamlaşmalara sürekli tanıklık ediyoruz.Bunda ne var diyebilirsiniz. Bu ailelerin orta öğretim çağında olan çocukları var belli ki,çünkü benim üzerinde durmak istediğim konu ile ilgili önemli bir tespit söz konusu.
          Dolayısıyla yazıya ait başlık.Şimdi konuya gelelim.İşte konuşmanın bir bölümü ilgimizi çekip bu notları düşmemize vesile olan husus şu; konu gelmiş çocuklara, çocukların dersleri konuşuluyor ve her iki aile birbirine bu sonuçları paylaşıyor,nasıl karne?
           Cevap ÇOK İYİ  HEPSİ BEŞ!!! Öğrenciler şöyle derler ya, başarı notu beş üzerinden iki veya üç ise,Öğretmen vermiştir,dört,hele de beş ise BEŞ ALDIM.Bu veli değerlendirmesi de bana öğrencilerin  bu değerlendirmesini hatırlattı.Ayrıca bu değerlendirmeyi böyle bir anlayışla yapmalarının temelinde ne olduğunu fark etmemi sağladı.
      Eğitim ve Öğretim kuşkusuz önemli,eğitim ve öğretimde ailelerin desteği de temel sacayağının büyük parçası.Birde bugün mevcut haliyle bile kayda değer bir gelişme var,artık anne ve babalar,kardeşler yani aileler çocuklarının eğitim ve öğretimini önemsiyorlar.
       Sınava hepimiz ailecek gidiyoruz ve çocuğumuz ile beraber sınav yapılan  okulların çevrelerinde  sınav sonuna kadar nöbetimizi tutuyor,çocuklarımızın en azından değerli olduklarını ve yanlarında olduğumuz hissini veriyoruz.
         Aile olarak  öğrenimde olan çocuklarımızın öğrenim durumuna ilişkin başarılarını  maalesef henüz sağlıklı bir şekilde değerlendiremiyoruz.Bu da çocuklarımızın öğrenimleri ile ilgili beklentilerimizin yanlış yapılanmasına sebep oluyor.Aile olarak bizlerin yaklaşımı yanlış olunca bu süreç de muhakkak olumsuz etkileniyor.
        Oysa çocuklarımızın bu temel yaşlarda kendilerine sunulan imkanlar ile gelişimlerini ne kadar,hangi düzeyde sağlayabildiklerini önemsemeliyiz.Çocuklarımız yaşlarıyla uyumlu olarak fiziksel,zihinsel,ruhsal ve duygusal gelişimlerini ne ölçüde gerçekleştirebiliyorlar,bunu ölçü alan gelişmişlikte bir öğrenim sürdürebiliyorlar mı?
       Bu konulardaki performansları ne aşamada? Buna bakmalıyız ve önce ebeveynler olarak bizim bunları öğrenme karnemiz iyi olmalı diye düşünüyorum.
             Paylaşmak Sevgidir,Berekettir.

Bir Cevap Yazın