Skip to main content

İş Görüşmesinde En Kullanılmayacak Söz Sizce Nedir?

                                                    
         Belli ki bir iş görüşmesi yapılıyor. Gelen seslerden bunu öngörmek hiç de zor değil. Diyalog şöyle gelişiyor;

        – Benim için başka işler de olur! İlla şoför olmayı düşünmüyorum.
        – Anladım arkadaşım. Biz sizi daha sonra ararız!

        Diyalog bu. Tabi ki ne var burada gayet doğal bir görüşme cümleleri bunlar denilebilir. Bence bu görüşmenin evet iki cümleden kurulu gibi görülmekle beraber, sayfalara sığmaz manaları içinde barındıran bir tarafı da var diyebilirim.
        İlk olarak belli ki açık pozisyon sürücü-şoför ve bu görüşme sürücü-şoför adaylarına yönelik bir çağrı. Aday ise bu işi çok sevmiyor veya kendini bu konuda yeterli görmüyor olacak, buradan başka kapılara yönelmek istiyor belki.
        İş görüşmesinin artık işin uzmanı bile olmaya gerek kalmadan belli başlı bilinen yanları var. Nedir bunlar diyecek olursak.
  1. İş görüşmesinde dikkat edilecek husus (özenle uygulanacak tavırlar, sergilenecek tutum ve davranışlar) lar.
  2. İş görüşmesinde uzak durulacak davranış (asla yapılmayacaklar) lar.

        Bu iki önemli başlıktaki görüşlerime zaman zaman makale ve yazılarımda yer verip paylaşmaya çalıştım. Blog sayfamda bu başlıklara yönelik sorgu oluşturulduğunda bu konulardaki yazılarıma ve düşüncelerime erişmek mümkün.
        Tekrar yazı konusuna dönecek olursak, aday için iş görüşmesinde asla asla yapılmayacak davranışlar, sergilenmeyecek tutumlar mülakatın başvuru sahibi adına mihenk taşlarıdır.
        Mülakat sırasında asla yapılmayacakların ilk sırasında ise; adayın güven veren (sosyal imajı),imajının tam tersine bu işi istemek konusundaki kararsızlığıdır.
        Bir de mülakat görüşmesi sonucu olumsuz bile olsa kısa bir metinle cevap yazısı yazılmasının yerinde, doğru, olumlu bir davranış ve işletme için kazanımları olacak diye söylerim.
        Ancak bu tarz bir yaklaşıma sahipken görüşmeye gelen aday konusu benim için de istisna elbette. Bu tutuma sahip aday için işletmeler ve dolayısıyla İK veya İşe Alım Uzmanları zamanlarını tasarruf etme tasarrufunu gösterebileceklerdir.
        Özetle; işe alım tarafı açık pozisyonun gereklerini doğru çözümlemeye ve en öncelikle de adayın seçiminde ilk kriter olarak adayın bu işi istemede kararlığı ile eşleştirmeleri oldukça yerinde takdir görülmekle,
        Ben bu işi istiyorum diyemeyen ve bu kararlılığı sergilemekten uzak kalan adayın ise, geri dönüş beklemesi bile yersiz bir beklenti olacaktır.
        İş görüşmesinde adayın (açık pozisyon alanında yeterli donanı sahibi olmakla beraber)  amacı ve hedefi şu eksende olmalıdır:
  • Ben bu işi yaparım ve bu işi yapmak istiyorum .
  • Bu şans bana verilirse ben bu işi iyi ve hatta çok iyi yapacağıma inanıyorum.
                Paylaşmak sevgidir, berekettir.

                Nedim İleri

İş Görüşmesinde En Kullanılmayacak Söz Sizce Nedir?” hakkında 4 yorum

  1. Nedim Bey merhaba,
    İşe alım sürecinde en sık karşılaşılan noktalardan birisi de, ilanda yer alan pozisyona,farklı süreçlerde çalışan adayların da başvuruyor olması…Bu anlamda "Ne iş olsa yaparım" mantığı ile ilerleyen aday başvuruları çift taraflı süreçte pozisyon odaklı gidildiği için pek sonuca ulaşmıyor. Yazınızda da bu konuyu işlemeniz ve diyalog halinde dile getirmeniz çok anlamlı olmuş. Kaleminize sağlık.
    İlknur Gerdan Siyalar

  2. İlknur Hanım Merhaba,
    Öncelikle yorumunuzla yazıma ve konuya sağladığınız katkı için çok Teşekkür ederim.
    Ayrıca bir işe alım uzmanı olarak konu sizlerin de çok defa karşılaştığı bir durum olmakla,iş arayışında olan ve mülakat çağrısı bekleyen adaylar için bu durum önemli bir farkındalık diye düşünüyorum.
    Sağlık ve esenlik temennilerimle,

  3. Ne iş olsa yaparım mantığı insanların kendini doğru tanıyamadığını gösterir.Belki de günümüzdeki işsizlik oranının çok olması bizleri bu düşünceye itmektedir.istemediğimiz bir işte çalışmak bizleri mutsuz edecektir.o yüzden kendimizş doğru tanımalıyız ve yapacağımız iş üzerinde yeterli donanıma sahip olduğumuzu düşünerek iş başvurularını titizlikle yapmalıyız.

  4. Ali Bey Merhaba,
    Yorumunuzla konuya ve yazıma sağladığınız katkı için Teşekkür ederim.Sizin de belirttiğiniz gibi;aday kendi yetenek ve ilgisini,tutkusunu tanımalı.Bu itibarla kendisini donatmalı ve geliştirmeli,meslek seçimiyle bu yetkinlikleri doğru örüntülü olmalı.Dolayısıyla kariyer okuryazarlığı çok önemli.
    Sağlık ve esenlik temennilerimle,

Bir Cevap Yazın