Skip to main content

Dinlemek mi, yoksa dinliyor görünmek mi?

İletişimin başlıca dört yöntemle kurulduğunu ve bu iletişim fonksiyonlarının ise;

Okuma.

Yazma.

Konuşma.

Dinleme.

Başlıklarından oluştuğunu biliyoruz.

Dinlemek kuşkusuz iletişimin en yüksek etkiye sahip bileşeni. Bir diğer anlatımla dinlemek; karşınızdaki İnsanın duygu durumunu, ihtiyacını ve beklentisini anlamaya çalışmaya yönelik çaba,

Bununla beraber, günümüzde Duygusal Zekadan sürekli bahsedilmesi, bu denli ilgi görmesi de, bu zeka türünün açılımında:  duyguları tanıma, duyguların yönetimi, içsel motivasyon, empati(duygudaşlık) ve de İnsan ilişkileri (beşeri/sosyal beceri) yönetiminde mahir olma durumunun yer alması olsa gerek.

Etkili dinleme karşınızdaki İnsanın kendisini değerli hissettiği, çift yönlü bir etkileşimin söz konusu olacağı, gerçek bir iletişim süreci. Çünkü dinlemek; karşımızdaki İnsanı anlamak ve ona kendisinin itibar gördüğü hissini vereceğimiz bilinçli bir emek aslında.

Bu manada öne çıkan önemli hususlar ise;

-Göz teması kurmak. (Elbette dengede olacak bir düzeyde)

-İnsanların yüzüne bakmak, odaklanmak.

-Soru sormak.

-Ön yargıdan sakınmak.

-Yeri geldiğinde onaylamak.

-Geri bildirim vermek.

-Empati.(Çok etkili)

-VE yine çok kıymetli bir başlık: Beden Dili.

Zaman zaman değindiğim gibi, hep etkili konuşmaya dönük eğitim ve gelişim çalışmaları olduğunu duyar, gözleriz. Bugünün gelişim alanında mutlaka yer verilmesi gerektiğini düşündüğüm alan ise, etkili dinleme ve İnsanları anlama üzerine yapılacak çalışmalar.

Tıpkı okuma ve öğrenme aşamaları (Okuma, anlama, kavrama, analiz, sentez ve değerlendirme) gibi sabır ve özenle gerçekleştirilecek bir olgu iletişim.

Netice olarak, iletişim her daim hepimiz için çok önemli bir ihtiyaç ve farkındalık alanımız. Bu ihtiyacımızı ne denli doğru ve etkili karşılar isek, bireysel ve sosyal ilişkiler bakımından da, aynı derece iyi bağlar kurma ve İnsan İlişkilerinde memnuniyet verici etkileşimlere sahip olmamız söz konusu olabilecek.

Böylelikle, özel yaşam alanımızda  olsun, iş ve sosyal yaşam alanlarında olsun, İletişim yetkinliğimiz etkisini ve  farkını hep hissettirecek.

Paylaşmak, sevgidir berekettir.

Bir Cevap Yazın